Merkezimiz Hakkında
Iğdır Üniversitesi bünyesinde kurulan merkezimiz meyve ve meyve fidanı üretimi konularında faaliyetlerde bulunmaktadır. Özellikle Üniversitemiz tarafından yürütülecek araştırma, uygulama, eğitim ve yayım faaliyetlerini koordine etme, ilgili akademik birimlerin eğitim-öğretim, gezi, inceleme, staj, proje ve tez çalışması gibi faaliyetlerine destek verme, modern yetiştirme ve ıslah yöntemlerini uygulayıp geliştirme, bunları üretici ve öğrencilere tanıtma ve gerektiğinde onları eğitme, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayacak işbirliği mekanizmaları kurma ve sürdürülebilir hale getirmek için gerekli olan kurumsal ortamı oluşturmaya odaklanmıştır.
Meyvecilik Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerini yürütürken Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile uyum ve entegrasyon içerisindedir. Özellikle Bahçe Bitkileri Bölümü akademik kadrosu ve öğrencileri ana paydaş olarak tanımlanmıştır.
Uygulama ve Araştırma Merkezleri, akademik bilginin pratik uygulamalara dönüştürülmesini sağlar ve toplumsal ihtiyaçlara cevap verir. Üniversite-sanayi işbirliğini destekler, yenilikçi projeler geliştirir ve bölgesel ve ulusal düzeyde önemli bir rol oynar. Bu merkezler, farklı disiplinlerde araştırmalar yapar, projeler yürütür ve topluma hizmet sunar. Iğdır Üniversitesi Meyvecilik Uygulama ve Araştırma Merkezi de uygulama tabanlı çalışmalar ve araştırma faaliyetlerine odaklanan bir yapıdır.
Merkezimizin faaliyet alanları şunlardır:
a) Üniversitede meyvecilik, meyve ve fidan üretimi, araştırma ve uygulamaları ile ilgili meslek yüksekokulları, fakülte ve enstitülerin ön lisans, lisans ve lisansüstü öğretim programlarında öngörülen uygulama dersleri, pratik çalışmalar, staj, tez ve araştırma projeleri için uygun yer, materyal ve hizmet sağlamak.
b) Meyvecilik, meyve ve fidan üretimi için gerekli altyapıyı kurmak veya oluşturulmasına katkı sağlamak.
c) Meyvecilik, meyve ve fidan üretimine ilişkin proje ve rapor hazırlamak, danışmanlık ve bilirkişilik hizmetleri vermek, bitkisel üretimden kaynaklanan çevre sorunlarının çözümüne yönelik projeler yürütmek, Üniversite içi ve bölge üreticilerine yönelik eğitim programları düzenlemek ve bu konularda birimler arasında koordinasyon sağlamak.
ç) Meyvecilik, meyve ve fidan üretimine ilişkin olarak kamu ve özel sektör ile işbirliğinde bulunmak, projeli bilimsel araştırmaları desteklemek, yürütmek, gerektiğinde ortak olmak ve yapılan her türlü üretimi döner sermayeye ilişkin mevzuat kapsamında satışa sunmak.
d) Merkezin amaçları doğrultusunda her türlü yayın yapılmasına imkân sağlamak, veri ve dokümantasyon merkezi oluşturmak, ulusal ve uluslararası düzeyde kongre, panel, konferans, sempozyum, çalıştay, kurs ve seminer tarzında eğitim amaçlı programlar düzenlemek, ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak ve araştırma imkanlarını geliştirmek.
e) Araştırmacılara kaynak, araştırma materyali ve çalışma alanı sağlamak, projeli bilimsel araştırmalar yapmak.
f) Merkez faaliyetlerinin biyogüvenlik ve biyoetikle ilgili kurallara uygunluğunu sağlamak ve bu konuda denetim yapmak.
g) Merkezin amacına uygun benzeri diğer faaliyetlerde bulunmak.